Stick Figure

Hårdrocken en livsfara
God Fredag
As usual, så kommer länken till tipsen först. Vill man sedan läsa nedan så kanske det finns en koppling till just tipsen
SVAR DIREKT
Denna veckan snubblade jag över ett klipp från Siewert Öholms program, tror det hette Svar Direkt. Klippet som jag lagt en länk till är från 1984. Det handlar om det äckliga, och inte allra minst samhällsfaran hårdrock som är det största hotet vi stått inför sedan andra världskriget.
Här ställs Anders Tegner till svars för hela hårdrockkulturen och kritiseras för att han inte tar ansvar som journalist och som ägare av tidningen ROCKET. Innan dess har han varit skribent i tidningen OKEJ. Han är här 23 år gammal och blir korsförhörd av Siwert samt en hel studiopublik, på bästa sändningstid. (Klippet är ganska långt, men man behöver bara titta några minuter för att fatta kontentant och greppa "skäms-kudden")

https://youtu.be/nmHxowz8AsM

Det jag tänker på idag, hur blev det egentligen. Gick jorden under? Blev alla ungdomar satanister? 

Nja, nu kan man väl med facit i hand vara lite raljerande. Men hur blev det egentligen, musik kopplat till våld och samhällsfara. Var det hårdrocken som blev ungdomens förfall. Här kommer min tolkning.

1992 startar Suge Night det beryktade skivbolaget Death Row Records och det dröjer inte länge innan gangster rap blir ett uttryck. Första albumet som släpps från skivbolaget blir en hit genom Dr. Dre, ingen skugga på honom i detta fall. Men entouraget som Suge Night omger sig med är 98% gängmedlemmar. Det växer till en konflikt mellan East Coast och West Coast, som sedemera slutar i ett otal skjutningar och mord. Tragiskt sett så får Tupac på öppen gata sätta livet till 1996, och han är inte ensam. Ett år senare skjuts Biggie Smalls A.K.A The Notorius B.I.G och lämnar jordelivet.

Nu ska vi inte glömma att det förekom våld med dödlig utgång även i Hårdrocksvärlden, men dock ganska isolerat. Det var några Norska galningar uppbackade av ett antal Svenskar som under massa märkliga förhållande inom Satanist kulten som fick sätta livet till, finns dokumentär om detta som heter Black Metal Morden*. Ett gäng fullständigt galna människor. Det är dock en ganska isolerad händelse i historien jämfört med gangster rap krigen som mer eller mindre fortgår än idag. Här är inte ens Sverige oberörda, färskt i minnet har vi Einar som sköts utanför sitt eget hem. Vi vet även att våldskapitalet är stort bland det som kallas Svensk Gangster Rap, och har lett till otaligt många skjutningar och våld.

Tillbaka till Siewert. I programmet kritiseras de råa texter som förekommer, hur scenframträden är blodiga och att dom är väldigt inspirerade av the darkside och satanist culten. Det som gick många förbi på den tiden var att detta bara var ett säljtrick, en gimmick. 

Jämfört mot de texter som förekommer i gangster rap på både svenska och engelska så är väl kanske hårdorcken lite mer fiktiv. Som man hört i intervjuer så beskriver man verkligheten i gangster rap. Jag skulle vilja påstå att just i Sverige så säger man sig beskriva verkligheten, jag tror nog mer att man genom texter regisserar verkligheten och skapar konflikter som inte finns.

Det är även en hel del förnedring och stundtals ganska råa texter om att våldta, skjuta osv... Nu kan man ju vända på det tillbaka, detta är en gimmick för att sälja mer. Det är bara ett litet problem, det har blivit en kultur och ideal bland många i utsatta områden. Inpirerande texter om våld, droger och pengar har mer blivit reklamfilm åt dom som tjänar pengar i denna branch. 

En anekdot i detta program för den som orkar se hela. Lägg då märke till att Staffan Hildebrand sitter och moralpredikar som "Expert". Alla vet vi ju hur det blev med honom senare, han erkände och dömdes för att utnyttjat två yngre pojkar. Så mycket av den moralen.

För att få någon slags slutkläm i det hela. När man nu har facit i handen, hårdrocken kanske inte var så farlig trots allt. Vi kan väl säga att om vi nu skulle koppla våld till musik, så är det nog andra musikstilar som står för våldet. Då t.ex gangster rap. Idagens Sverige så hänger vi inte längre ut 23-årigar och ger dom ansvaret för en hel musikstil. NÄ sedu, vi ger dom som är värst pris i P3-Guld galan istället.

Kanske någon får ta fram staffett pinnen efter Siwert som nu är avliden sedan 2017, varför inte sätta Fredik Strage som ansvarig för all musik och hur den påverkar ungdomar negativt.

Jag ska göra mitt bästa att sätta bra och spännande musik på kartan och förgylla era Fredagar så gott jag kan. Nu blir det lite sommar uppehåll och det kommer komma lite sporadiska inlägg. Håll öga på Instagram. Idag inleds listan med W.A.S.P, som Barnjournalens Bengt Fahlström beskrev det..."Världens Äckligaste Hårdrocksband". Därtill en liten hyllning till Old School Metal 

Tack så länge, och det har varit kul att se att det är några få trogna som läser. För den som inte vet så kan jag se statistik över hur många som varit inne på bloggen. Det är ca: 30-40 besök per helg, så lite mysigt kan man säga.

TREVLIG HELG

 

* Metalmorden

När svenske Per Yngve Ohlin, alias Dead, blir sångare i det norska Black metalbandet Mayhem i slutet av 80-talet handlar allt om musiken, att gestalta död, mörker och satanism. Men vissa inom den lilla subkulturen omsätter de mörka budskapen i musiken till konkreta handlingar. Mest fruktad blir den man som kallar sig Greven.

När Per Yngve Ohlin tar livet av sig fotar bandmedlemmen Øystein Aarseth den döda kroppen för att använda i marknadsföringen av bandet. Snart brinner kyrkor över hela Norge och i Lillehammer hittas en man knivmördad. Våldet sprider sig till Sverige och Varg Vikernes, alias Greven, mördar Mayhems gitarrist.