Stick Figure

1986
God Fredag
Länk till spellistan
 
 1986
Startar idag med att ta er tillbaka till 4 juli 1986.
Det var första gången jag kom i kontakt med fenomenet hormoner, adrenalin och ett mål i livet. Kommer ihåg så väl när jag slog upp dörrarna och gick ut i den svala sommarkvällen och hjärtat nästan pumpade utom kontroll. Kändes även som en form av rus i kroppen. Jag var 14 år och hade säkert någon finne i ansiktet, osäker på vem jag var och vad som var målet i livet. 
Där stod man nu i sina Levis kopior till jeans, seglarskor och någon hemstickad tröja. Inget av detta spelade någon roll, för nu visste jag. 
JAG SKA BLI STRIDSPILOT. !
Det var dörrarna på biografen Röda Kvarn jag just stigit ut ifrån, jag hade sett filmen TOP GUN.
När man sedan satte sig på den silverfärgade Monarken med hela 3 växlar och cyklade hem, så tog man snäva kurvor och man kunde föreställa sig hur det kändes att flyga en F16. Fortfarande trodde man att det var möjligt att nå dit, bara man kämpade och gav allt.
Dagen efter så var väl kanske adrenalinet borta och inprogrammeringen av att bo i en småstad där inget är möjligt annat än att jobba på lokala industrin och bosätta sig för livet i småstaden och gnälla tills man dör, så dog kanske drömmen av lite.
 
Dock när jag hör introt i TOP GUN Anthem, så kommer kroppen fortfarande ihåg känslan. Vilket leder in mig på dagens tema, STOR FILMER och FILM MUSIK. Jag vet inte om det är bara jag som känner att det görs inte storfilmer på samma sätt längre. Förr kunde man gå vänta i över ett år på att någon film skulle släppas med dåtidens stora stjärnor. Det förekom i alla kategorier, komedi, romantik, action, thriller, skräck mm. Oavsett så fanns det alltid någon storfilm runt hörnet. Idag upplever jag serier och reality serier har tagit över och det finns inte utrymme för storfilmer längre. 
Detta måste ju vara underbart för branschen. Skådespelare får 7-16 jobb, serier är generellt inte lika kostsamma och du kan sprida ut kostnader över lång tid. Frågan är då är konceptet storfilmer över, kommer det leda till att filmer som begrepp försvinner? Jag vet inte.
Dock kan jag konstatera att det på nått sätt inte föder drömmar på samma sätt längre, eller så kanske det tilltalar en annan grupp människor än mig själv. Vet bara att jag saknar dessa storfilmer.
 
Åter tillbaka till min bloggs huvud uppgift, och det är ju att bjuda på musiktips. Idag baserar det sig då på film musik och kanske låtar vi minns eller låtar vi glömt. Givetvis så måste jag ju börja med Top Gun Anthem. Det är ganska ofta som filmer med Top Cruise innehåller bra filmmusik. Soundtracken Top Gun, Days of Thunder med Maria McKee och show me heaven samt David Coverdale, Last note of freedom. Även Coctail och Mission Impossible bjuder på några sköna låtar. Jag kastar även i in några av dessa i listan, även om jag inte presenterar dom här nedan. Kommer inte fokusera på Storfilmer enbart, för typ Dirty Dancing, Grease, Titanic och A Star is Born. Ja, dom har ni säkert hört till leda. Noop, lite glömda guldkorn är min melodi 😉. Sen är ju James Bond ett eget kapitel för sig, men tar med en iallafall.
 
1. Harold Faltermeyer - Top Gun Anthem (Tom Cruise, Kelly Mcgillis)

2. Duran Duran - A View to a Kill (James Bond, med Roger More

https://open.spotify.com/track/6I4snLrVOrJsLdd43isc27?si=898e782ee3364364

3. Urge Overkill - Girl, You´ll be a Woman Soon (John Travolta, Uma Thurman, Samuel Jackson)
4. Toad The We Sprocket - Crazy Life (Från filmen Empire Records med Liv Tyler, Tobey Maguire)
5. Rage Against the Machine - Wake Up ! (Från Matrix med Keanu Reeves, Carrie Ann Moss)
 
Bonus Material som återfinns i listan
Maria McKee -  Show me heaven (Days of Thunder, Tom Cruise och Nicole Kidman)
Ed Sheeran -  I See Fire (Hobbit)
Wiz Khalifa Charlie Puth - Wee You Again (Fast and Furious 7)
James - Laid (American Pie) 
Martha Reeves & The Vandellas - Nowhere to run (Good Morning Vietnam)
 
Ja ja, vi ska ta med lite serie musik oxå...
White Buffalo -  Come join the murder (Sons Of Anarchy)
Denna gör vi lite annorlunda, det blir en länk till Youtube och detta klipp innehåller ledmotivet till GAME OF THRONES

https://youtu.be/6i0a7RDPkM8?si=YLZHa93I0LPKCpTf

Till sist

Let´s be careful out there (Klassiskt citat från serien Hill Street Blues)